Hoe zelf slijpen?

Stap 1.
Zet het apparaat op een tafel of werkbank en monteer de beide hoogte-aanslagen (precisieblokjes) op het slijpblok.

Stap 2.
Plaats uw beide schaatsen in het apparaat en de binnenzijde van de schoenen naar elkaar toe.

Stap 3.
Druk de schaatsen nu tegen de voor aanslag en tegen beide hoogte-aanslagen en klem ze nu in via de vier grote knoppen. U kunt nu de hoogte-aanslagen verwijderen. De schaatsen zitten nu even hoog en recht in het slijpblok en het slijpen kan beginnen.

Stap 4.
U begint te slijpen met de grove kant van de slijpsteen. Maak schuine streken, afwisselend van links naar rechts en rechts naar links. Slijp met lichte druk gelijkmatig over de gehele schaatslengte zo behoudt u de `ronding`, waarin uw schaatsen zijn geslepen. Benut bij het slijpen zoveel mogelijk de hele steen. De slijpsteen blijft dan langer vlak, en het slijpresultaat is dan beter.

Stap 5.
Uw schaatsen zijn scherp als er iets van uw nagel afschaaft, als u hiermee op meerdere plaatsen over het snijkant van het ijzer gaat. Haal nu de steen nog even in de lengterichting over de ijzers, tot de slijpgroeven in de lengterichting lopen.

Stap 6.
Nu gaat u fijn slijpen (Polijsten) door met de fijne kant van de slijpsteen in de lengterichting te slijpen tot de groeven van het grof slijpen verdwenen zijn. Gebruik ook nu weer zoveel mogelijk de hele steen.

Stap 7.
Haal nu de braam van de ijzers door met een braamsteentje langs de zijkant van de ijzers te wetten. Dit kunt u doen als de schaatsen nog in het apparaat zitten.

Stap 8.
Het verdient de aanbeveling nu nog na te polijsten met het “Zandstra Sport Polijstsysteem”. Op deze wijze krijgt u een optimaal resultaat en bent u verzekerd van minimale glijweerstand.

Stap 9.
U kunt de schaatsen nu uit het apparaat nemen. De zijkant van de ijzers nog even wetten met het braamsteentje (b.v. op de rand van de tafel). Uw schaatsen zijn weer klaar voor gebruik.

Succes!